Mariëtte van Gelder wordt 70 jaar.

Verjaardag
Op 30 september jl. was het de verjaardag van Mariëtte van Gelder.
Nee, je zou het haar echt niet geven. Zij danst nog bijna elke dag! Op verschillende dansgroepen en bij verschillende organisaties geeft Mariëtte les.
Bij GSV Heemstede is dat op de dinsdagmiddagen. Bij deze groep dansers, van ongeveer 28 dames, is nog een deel van de demonstratiegroep Kaatje Pos nog elke week aanwezig. De groep bestaat dit jaar alweer 45 jaar, en in het GSV Centrum wordt sinds 2010 elke week gedanst. De dames van deze dinsdagmiddag wilden de verjaardag van Mariëtte niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Feestcommissie
Al enige maanden tevoren werd er een kleine Feestcommissie opgestart, eerst uit twee leden later uit vier leden bestaand.
Gezien de lange voorbereidingstijd kon er ook veel worden bedacht, verzonnen en geoefend.
Ook werd de inzet en bijdrage van alle leden gevraagd, om een persoonlijke kaart te beplakken, te knutselen, te borduren of wat je zelf het leukst vindt. Dit werd een prachtig fotoalbum!

Cadeaus

__________________

___________________

Een lied over het leven van Mariëtte werd er gemaakt op de melodie van Aan de Amsterdamse Grachten.
Alle aanwezigen konden meezingen met Blonde Greet en Zwarte Riek die speciaal voor deze middag waren gekomen om het feest mee te vieren.

Over de vraag welk cadeau, waarmee kunnen wij Mariëtte nu het meest blij mee maken, daarover werd men het al snel eens: Dansen.
En zo kwamen er twee dansen op het programma. Een ode aan onze danslerares.

De eerst dans is een dans die Posi dela Rozu heet en verhaalt over meisje dat verliefd wordt. Om uiting te geven wil zij een rozenboompje planten. De roos heeft water nodig om te groeien, maar het water is soms troebel.
De liefde gaat niet over rozen, en rozen hebben doorns. De wens is dat er nog lang en veel bloemen zullen groeien aan het dansboompje.
Wat heeft dit te maken met Mariëtte, wel naast de liefde voor haar gezin is er de dansliefde die zij wil overbrengen op haar leerlingen.
Deze dans werd uitgevoerd door 10 dames. De Kaatjes die bijna 20 jaar geleden hun danskostuums aan de wilgen hebben gehangen. Maar nu nog voor één keer hun Hollandse Kapjes opzetten voor deze 70 jarige.
Prachtig die zeven dames met hun Hollandse Kapjes en
daarnaast nog drie gemaskerde debutanten.

Een speels element komt in deze dans naar voren, namelijk de uitdaging door een paar lastposten. In deze dans worden de nieuwkomers opgenomen door de meer ervaren dansers.
Op de tafel liggen 10 zelf gemaakte kronen, deze dans heeft dus twee belangrijke symbolen: De Roos en de Kroon zij vormen een samenbindend element.
Want of je nu 5, 10 of 45 jaar danst, in de dans zijn de dansers onder de leiding van Mariëtte allen één!
De witte rozen vormden een belangrijk onderdeel van de dans, die aan het eind door elke danser werd overhandigd aan Mariëtte.
Tezamen met de al aanwezige Mariëtteklokjes, Distels en Delphinium vormde dit een prachtig blauw/wit boeket.

Israëlische dans
Alle aanwezigen hadden deze middag blauw/witte kleding aan, een ook de zaal was in blauw/wit versierd.
De tweede dans is genaamd: Gachliliyot (Vuurvliegjes) is een parendans die met veel verve werd uitgevoerd.
Twee dansers hadden voor vanmiddag een prachtige Israëlische dans ingestudeerd.
De vuurvliegjes tekenen zich af in het duister van de nacht, als vluchtige lichtjes van onschuld en liefde. De dans van de vuurvliegjes, ontsteek het vuur van de liefde voor de dans bij anderen.

Toosten en Proosten
Na al deze mooie optredens was het tijd voor de inwendige mens.
In de ruimte naast de danszaal was een tafel gedekt met zelfgebakken muffins en champagne glazen.
Een toost op het leven van Mariëtte werd uitgebracht en daarmee het slot van een prachtige verrassingsmiddag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *